miercuri, 22 octombrie 2008

Maine trench-uri si pardesie






Trenciuri propuse de designeri

Autor: Mihaela Gheata (frumusete.ele.ro/Trenciuri_propuse_de_designeri_--a10135.html)

Cand nu e nici prea frig pentru a purta un palton, dar nici prea cald pentru un simplu cardigan, trenciul este obiectul vestimentar perfect. Iata care sunt propunerile designerilor pentru acest sezon:
In functie de dimensiuni

Trenciul clasic este pana la genunchi, dar designerii nu au luat aceasta caracteristica ca o piatra de hotar si s-au tot jucat cu marimile. Asa ca vei vedea prin prezentari ori trenciuri de detectiv foarte lungi, ori pana la jumatatea gleznei, ori deasupra genuchilor.

Materiale si culori

Pe langa materialele obisnuite ca bumbac, stofa sau poliester in combinatie cu vascoza vei putea purta si trenciuri din piele naturala sau ecologica sau trenciuri din materiale fine si lucioase ca satinul.

Negru, gri si bej sunt culorile cu care nu vei da gres niciodata atunci cand vrei sa alegi un trenci. La fel si-au spus si majoritatea designerilor care au pariat pe aceste culori.
Daca vrei sa iesi in evidenta poti apela la albastru iris, mov si roz neon sau chiar auriu tomnatic.

Se merge mult pe linia trenciurilor uni, asta si dintr-o latura practica, fiind usor de asortat. Daca vrei unul cu model atunci poti alege unul in carouri, cu dungi verticale sau print grafic.

Detalii

Nu uita de nasturi si curea. Acestea pot schimba in bine un trenci simplu. Adauga o funda in dreptul cataramei de la curea pentru un look mai sic.

Gulerul este un alt delatiu pe care designerii l-au mai diversificat. Alberta Fereti si D&G merg pe linia gulerelor supradimensionate si rotunjite. Vei mai vedea trenciuri cu gulere foarte scurte, incat nu pot fi indoite sau unele cu margini taioase.

Imortalizat in filmele vechi, adaptat de designeri si purtat de fashion iconuri, trenciul a fost prima piesa vestimentara adoptata din garderoba masculina.

In 1879, Thomas Burberry a inventat un material special, confortabil si rezistent la ploaie. Fructul muncii lui se numea gabardina, o tesatura strampta si rezistenta la ploaie, din care a facut mai apoi trenciul. Acesta avea sa fie purtat de exploratorii polari, printre care si Roald Amundsen, primul om care a ajuns la Polul Sud in 1911.

Trenciul Burberry a fost imitat de majoritatea caselor de moda din toata lumea. Acesta a devenit popular atat in randurile oamenilor obisnuiti, cat si in randurile actorilor si nu si-a pierdut din sarm nici atunci cand a fost asociat cu miscarile revolutionare.

In 1942, Humphrey Bogart a aparut intr-un trenci in filmul Casablanca iar femeile si barbatii din toata lumea i-au urmat exemplul.

Trenciul modern

Cei de la Burberry au prezentat trenciul cu nasturi aurii si curea neagra din piele. Alti designeri au realizat trenciuri seducatoare punand in valoare talia de viespe prin adoptarea unor linii cambrate. Celine adopta trenciurile foarte voluminoase si in culori puternice. Se mai merge si pe linia trenciurilor foarte scurte, cu multe buzunare, cel casual militaresc sau cel foarte feminin, facut din materiale fine.

Niciun comentariu: